Ebook Pertanian
Dapatkan Ebook Pertanian Anda Hanya Di Laman Ini..

Selamat datang ke laman Ebook Pertanian!! Dapatkan senaskah ebook pertanian anda di sini. Terdapat lebih dari 42 jenis ebook tentang tanaman dan tips penjagaan. Sila hubungi kami untuk keterangan lanjut di 017-2596599

Teknik Penanaman Tomato

11:23 AM

Teknik Penanaman Tomato

PENGENALAN
Nama saintifik  :  Lycopersicon cycopersicum (L)
Keluarga         :  Sonanaceae
 Tomato
Buah tomato segar banyak digunakan dalam masakan samada dalambentuk mentah ataupun dimasak.  Buah-buah tomato juga diproses untuk pengetinan, dibuat jus, puri dan sos.  Diantara zat makanan yang banyak terdapat pada tomato ialah kalsium, karbohidrat dan protin.  Lain-lain komposisi zat makanan yang terdapat padanya ialah lemak, serat, zat besi, fosforus, karotena beta, vitamin B1, vitamin B2, niacin dan vitamin C.
Pokok tomato dibahagikan kepada dua kumpulan besar, iaitu yang tumbuh menegak dan yang tumbuh menjalar. 

Ciri-ciri pokok adalah seperti berikut:- 
Akar
Batang
Daun
Bunga
Buah
Benih
Cara pendebungaan
-
-
-
-
-
-
-


akar tunjang yang kuat dan banyak akar-akar serabut
warna hijau, bercabang dan berbuku
berbulu dan terdapat banyak berbezaan bentuk
berwarna kuning, berukuran lebih kurang 1 cm
banyak perbezaan warna, saiz, bentuk dan rasa
berwarna kuning perang dan beratnya 2.5g/100 biji
swasendi


Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman tomato dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Bawang

11:14 AM

Teknik Penanaman BawangPENANAMAN
 • Menyedia Batas
  Di tanah gambut dan gambut halus (muck) yang tidak bertakung air; bawang ditanam di tanah rata tanpa batas.  Bagi tanah-tanah lain dan di kawasan-kawasan air senang bertakung, batas disediakan setinggi 20-30 cm (8-12 inci) dan 91-122 cm (36-48 inci) lebar.  
  Jarak antara batas selalunya 66-91 cm (26-36 inci) dan panjang batas bergantung kepada petani sendiri.
   
 • Menyedia Benih
  Bawang jenis India adalah lebih baik dari jenis yang lain (Thailand, Filipina dan Cina) dari segi pertumbuhan, ketahanan terhadap gejala 'White Tip' (iaitu kekeringan bahagian hujung daun) dan penghasilan bawang.  Saiz bebawang yang digunakan semasa menanam tidak memberikan kesan yang bererti ke atas jumlah hasil.  Bagi jenis berlabu panjang rencong memerlukan sebanyak 1210 kg untuk sehektar (8 pikul seekar) manaka jenis bulat pendek, kadar benih yang diperlukan untuk sehektar ialah sebanyak 1512 kg (10 pikul seekar).  Untuk mendapatkan hasil yang baik, benih hendaklah dipilih dari labu yang matang, tidak berpenyakit dan telah dikeringkan sekurang-kurangnya 6 minggu selepas dituai.
   
 • Menanam
  Labu-labu bawang untuk dijadikan benih didebu atau dicelup di dalam racun cendawan sebelum menanam.  Benih ditanam dengan menimbus 1/3 bahagian dari labu benih dengan tanah dan meninggalkan 2/3 bahagian lagi di permukaan tanah.  Jarak tanaman yang diguna ialah 13 x 13 cm (5 x 5 inci).

  Amalan memotong di bahagian atas hujung bebawang sebelum menanam tidak menunjukkan kesan dalam mempercepatkan percambahan, sebaliknya cara ini akan menggalakkan jangkitan penyakit seperti jangkitan Fusarium.  Dengan itu amalan memotong bahagian atas hujung bebawang sebelum menanam adalah tidak digalakkan.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman bawang dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Timun

10:29 AM

Teknik Penanaman Timun

Pengenalan:
Timun boleh ditanam di ladang ataupun di sekeliling rumah.  Pokoknya tidak memerlukan ruang yang luas kerana ia adalah sejenis sayuran yang menjalar, yang perlu hanyalah cacakan kayu atau pagar-pagar tegap supaya pokok dapat memanjat.  Timun tidak memerlukan perhatian yang rapi seperti pokok-pokok lain.
Sebagai ulam timun mengandungi Vitamin A dan kelebihan zat ini tidak dapat ditandingi dengan sayur-sayuran lain seperti kacang bendi dan labu.  Timun mengandungi Vitamin A yang setanding dengan cili hidup iaitu lebih kurang 130 IU/Ox (4.6 IU/gm).
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman timun dari benih sehingga ke peringkat tuaian.Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Bendi

10:15 AM

Teknik Serta Kaedah Penanaman Bendi

Pendahuluan
Salah satu jenis sayuran berbuah yang kaya dengan bahan protin  dipercayai berasal dari Afrika Utara ialah sejenis tanaman sayuran buah yang berlendir.  Ia mudah ditanam dan kurang diserang penyakit dan perosak.  Buah dan bahagian-bahagian lain tanaman ini boleh dipelbagai gunakan seperti buahnya boleh dimasak dengan pelbagai cara; kari, sebagai ulam, salad dan digoreng.  Buahnya juga  diproses iaitu ditin, dibekukan dan dijeruk dengan garam.  Lendirnya pula digunakan sebagai bahan pemekat untuk sos tomato.  Di India, batang-batang bendi yang tua dijadikan kertas dan biji-bijinya yang tua dijadikan minuman harian menggantikan kopi.

Khasiat Makanan:
 • Buahnya yang muda boleh dijadikan sebagai sayur-sayuran, yang boleh dimakan mentah, digoreng, dimasak sebagai sop atau dijadikan sos.  Ia juga boleh dikeringkan atau dibuat acar.
   
 • Bijinya boleh dijadikan sebagai pengganti kepada kopi.
   
 • Daun mudanya boleh dimakan oleh manusia atau dijadikan sebagai makanan haiwan.
   
 • Buahnya amat baik untuk membantu menguatkan otak, iaitu bagi menambah daya ingatan dan kecerdasan
   
 • Biji, akar dan bunganya sekiranya direbus dapat melawaskan pembuangan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang dan mengurangkan masalah susah bersalin.
   
 • Air rebusan biji, akar dan bunga boleh disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul.  Jika air rebusan itu dicampur dengan gula boleh dijadikan sebagai sirap ubat batuk dan rawatan sakit kerongkong.
   
 • Lendir buah bendi boleh dijadikan sebagai ubat untuk menyejukkan dan melembutkan kulit.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman pokok bendi dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Asparagus

10:01 AM
Teknik Penanaman Asparagus


MENANAM ASPARAGUS DI TANAH RENDAH
Nama Saintifik
Famili
:   Asparagus officinalis L.
:   Asparagaceae

 PENDAHULUAN:
Asparagus (Asparagus Officinalis) ialah sejenis tanaman sayuran jangka panjang yang berasal dari kawasan Timur Mediterranean.  Kini asparagus banyak ditanam di negara-negara lain termasuk di kawasan tropika.  Di kawasan hawa sederhana, sayuran ini tidak mengeluarkan sulur di musim sejuk, tetapi sebaliknya sulur akan keluar di musim bunga dan musim gugur.  Sulur inilah dipungut sebagai sayuran.  Di Malaysia didapati tanaman asparagus mengeluarkan sulur di sepanjang tahun.  Sulur-sulur yang tidak dipungut akan membesar dan mengeluarkan daun.

KANDUNGAN ZAT PEMAKANAN
Asparagus mempunyai nilai pemakanan yang agak tinggi kerana ia banyak mengandungi vitamin (Vitamin A, B1, B2 dan C) dan zat-zat galian (Kalsium dan besi).  Aspargagus segar mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus protin, gula dan selulosa.

KEADAAN POKOK
Pokok asparagus tumbuh menegak sehingga lebih kurang 2 meter tinggi dan bercabang-cabang.  Daunnya halus seperti jarum, keluar dari bahagian bukunya.   Bilangan daun di setiap buku ialah di antara 5 hingga 12 tangkai.  Kebanyakan akar tersebar 30 cm di bawah paras tanah.  Pucuk pada rizom akan tumbuh menjadi sulur dan keluar di permukaan tanah.  Pada pokok matang, sulur boleh dipungut 3 hingga 5 hari selepas keluar dari tanah.

JENIS-JENIS ASPARAGUS
Jenis asparagus yang sesuai dan berpotensi ditanam di tanah rendah ialah Mary Washington, Califonia 309 dan UC 157.   Bagaimanapun hasil penyelidikan mendapati jenis Mary Washington senang diserang penyakit.
 Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman Asparagus dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 1 comments

Teknik Penanaman Cili

9:30 AM

Teknik Serta Kaedah Penanaman CiliPENGENALAN
Cili ialah sayur jenis berbuah dan tanaman sayur tanah rendah. Varieti yang baik perlu mempunyai kandungan pepejal yang tinggi dan tahan terhadap penyakit dan serangan-serangan serangga.

·         Varieti MC 11
Varieti ini mengeluarkan hasil 10 minggu selepas ditanam ke ladang dan berterusan sehingga musim berakhir.  Sifat pembuahan yang berterusan menyebabkan buah-buah cili dipetik setiap dua hari.  Sehingga musim berakhir lebih kurang 30 pemetikan dilakukan.  Varieti ini sesuai ditanam dan berupaya mengeluarkan hasil yang tinggi di pelbagai persekitaran dengan jarak tanaman 60 cm x 100 cm.
 
·         Varieti MC 12
Varieti MC 12 sangat produktif, mempunyai dua puncak pengeluaran dan berupaya mengeluarkan hasil sehingga 4 bulan dengan sistem pengairan yang cekap.  sifatnya yang cepat matang (7 minggu selepas ditanam) dan pemetikan hasil dilakukan selang 5-6 hari.  Ini membolehkan buahnya dipetik sebelum diserang oleh penyakit.  Dalam tempoh 2 bulan penghasilan, hasil yang diperolehi antaa 20-29 tan/ha.  Pokoknya yang rendah dapat mengatasi masalah pokok rebah, oleh itu pancang-pancang tidak diperlukan.  Buahnya yang panjang, padat dan menarik sesuai untuk kegunaan segar dan pemprosesan.
 
·         MC 4
Varieti ini dibiakkan oleh MARDI.  Saiz sederhana panjang, rasa kurang pedas.  Jangkamasa pengeluaran adalah pendek.  Pungutan hasil adalah selama 8-18 minggu selepas menanam.  Sederhana tahan pada penyakit antraknos, rentan pada virus.  Hasilnya ialah 12-20 tan/hektar.  Sesuai untuk ditanam secara besar-besaran.
 
·         MC 5
Varieti ini dibiakkan oleh MARDI, saiz buah 10-15 sm, 10-15 g/biji, variasi dari segi bentuk buah kurang, tinggi pokok 100-200 sm, sangat pedas dan ianya sentiasa berbunga.  Jangkamasa pungutan adalah panjang (5 bulan).  Pungutan hasil selama 12-32 minggu selepas menanam.  Rentan pada virus antraknos dan virus.  Hasil adalah sebanyak 15-25 tan/hektar.
 
·         Kulai
Saiz buahnya 12-15 sm, tirus, mesocap tebal, tinggi pokok adalah 60-180 sm, rasanya sangat pedas.  Hasil buah sebanyak 10-15 tan/hektar.


Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman pokok cili dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Ubi

3:50 AM


TANAMAN UBI(UBI KAYU, UBI KELEDEK, UBI SENGKUANG)


UBI KAYU
Nama Botani
:    Manihot esculenta
Famili
:    Euphorbiaceae

Merupakan tanaman jangka pendek.  Jenis ubi kayu yang ditanam adalah untuk dimakan ialah Ubi Medan (jenis manis - untuk makanan manusia) dan untuk pengeluaran komersil seperti Black Twig dan C5 (jenis pahit - untuk perusahaan), Perintis dan Klon MM 92.  Lain-lain jenis ubi ialah Ubi Batang Hijau, dan jenis manis seperti Ubi Putih, Kekabu, Berat, Betawi, Jurai, Pulut dan Batang Putih.

Varieti:
·         Black Twig
Jenis pahit, untuk diproses.  Kulit ubi putih perang kemerahan tua, isi putih, hasil 30-40 hektar.  Kandungan kanji 28-30%.  Tempoh matang 10-14 bulan.
 
·         C 5
Ubi pahit untuk diproses.  Kulit ubi berwarna perang muda.  Isi berwarna putih krim.  Kandungan kanji 26%.  Hasil 30-35 tan/hektar.  Tempoh matang 10 bulan.
 
·         Medan
Ubi jenis manis.  Kulit ubi perang kemerahan, isi ubi berwarna putih, kandungan kanji 28-35%.  Hasilnya 20-25 tan/hektar, tempoh kutip 9-12 bulan.
 
·         CM 982-7
Ubi jenis pahit yang didapati sesuai untuk ditanam di tanah gambut.  Hasilnya lebih tinggi daripada Black Twig (40-45 tan/hektar) tetapi kandungan kanji ialah hanya 19%.  Kulit ubi berwarna perang muda dan isinya putih krim.
 
·         Klon MM 92Hasil ubi kayu klon ini boleh dipungut hanya 6 bulan selepas ditanam.  Dengan itu penanamannya dapat dijalankan sebanyak 2 kali setahun.  Klon ini cepat matang, keperluan bajanya di tanah gambut adalah kurang daripada keperluan ubi kayu lain seperti Black Twig.  Penanaman ubi kayu di tanah gambut boleh diusahakan tanpa pembajakan kecuali bila pengapuran diperlukan, iaitu sekali bagi setiap tiga tahun.  Penghasilan ubi basahnya tinggi iaitu sehingga 36 tan/ha di tanah gambut dan 40 tan/ha di tanah mineral (tidak mengalami kemarau yang panjang).

Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman pokok ubi dari mula sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 1 comments

Teknik Penanaman Serai

3:44 AMTANAMAN SERAI

SEPINTAS LALU
Serai memerlukan kawasan terbuka bagi membolehkan penerimaan cahaya matahari yang cukup untuk pertumbuhan.  Jika ditanam di kawasan yang kurang mendapat cahaya matahari, pertumbuhannya akan terbantut.  Taburan hujan yang seragam dengan jumlah antara 250 cm dan 300 cm paling baik.
Benih serai ditanam sebanyak tiga batang setiap lubang dalam barisan dengan jarak 2 kaki x 3 kaki.  Jarak ini sesuai bagi memudahkan kerja-kerja menuai.  Anak pokok serai mula membiak setelah 2 minggu ditanam.  Untuk meningkatkan tumbesaran serai, baja NPK hijau pada kadar 5-10 g/rumpun diberi pada peringkat serai berumur 1, 2, 3 dan 4 bulan.
Cara membaja ialah dengan menabur sedikit baja di sekeliling pokok.  Setelah serai berumur 5 bulan, baja NPK biru pula dibubuh.  Tanaman serai tidak memerlukan banyak penjagaan.  Jika terdapat pertumbuhan rumpai, 'bush cutter' boleh digunakan bagi mengurangkan penggunaan racun kimia.  Walau bagaimanapun, rumpai bukanlah satu satu masalah besar dalam penanaman serai kerana daunnya yang rimbun dapat menghalang pertumbuhan rumpai.
Serai matang setelah berumur 8 bulan dengan purata pertumbuhan sebanyak 70-80 batang serai dalam satu rumpun.  Untuk mengutip hasil, rumpun serai digali menggunakan 'scoop'.  Kemudian rumpun serai dibersihkan dengan menggunakan parang atau kapak dan gunting 'secateurs'.  Semasa kerja pembersihan dilakukan, pengasingan serai dibuat untuk dijual dan dibuat benih.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman serai dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Read On 0 comments

Teknik Penanaman Sawi

3:43 AM


PANDUAN MENANAM SAWI
PENGENALAN
Nama saintifik:  Brassica Sp.
Famili :  Cruciferae
Nama tempatan:  Sawi hijau/bunga, sawi putih, sawi jepun, sawi pahit.
Ada beberapa jenis sawi yang tergolong di bawah famili Cruciferae ini.  Jenis sawi yang popular ialah sawi hijau, sawi putih, sawi jepun dan sawi pak choy. 

KULTIVAR YANG DISYORKAN
 1. Sawi hijau / sawi bunga (Brassica campestris sp. parachinensis)Jenis yang paling popuar di kalangan penanam.  Ia adalah tanaman semusim, berdaun tegak berwarna hijau tua berukuran lebih kurang 20-25 cm dan bunganya berwarna kuning.  Batang atau petiole berbentuk kurus dan berwarna hijau.  Ada sejenis lain yang dikenali oleh penanam tempatan sebagai sawi putih, mempunyai batang berwarna hijau muda yang lebih tahan kepada berlebihan air atau hujan.
   
 2. Sawi putih Pak Choy (Brassica campestris sp. chinensis var juliennius)
  Daunya berwarna hijau jua dan urat daun berwarna putih.  Bentuk hujung daun bulat dan berukuran 15-20 cm.  Daun juga lebih tebal daripada sawi hijau.  Batang atau petiole berwarna putih, besar dan compact di bahagian pangkal serta tirus di bahagian daun.  Corak tumbuhan daun berbentuk lebih terbuka jika dibanding dengan sawi hijau.
   
 3. Sawi jepun Siow Pak Choi (Brassica campestris sp. chinensis)
  Dikenali sebagai sawi jepun kerana saiznya yang kecil (12-15 cm).  Batang dan daunnya berwarna hijau muda.  Batangnya juga compact di bahagian pangkal dan tirus di bahagian daun.  Urat daun tidak prominent dan hujung daun bulat.
   
 4. Sawi pahit (Brassica juncea var rugosa (Roxb.) Tse & Lee)
  Jenis ini tumbuh cepat dan mempunyai daun yang lebat dan melebihi 30 cm.  Kultivar ini lebih besar dengan daun dan batangnya berwarna hijau muda.  Rasanya pahit dan biasanya diproses untuk buat jeruk.  Hasilnya diantara 22 - 30 tan / ha. dan boleh dikutip hasilnya selepas 35 hari selepas menanam.

Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman sawi dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Petola Segi

3:42 AM


PANDUAN MENANAM PETOLA SEGI

Petola segi (Luffa acutangula) adalah sayuran berbuah yang tumbuh melilit di tanah-tanah rendah.  Ia adalah jenis mentimun (cucurbit) yang dipercayai berasal dari benua India.  Bentuk buahnya bujur dan menirus ke arah hujung, berukuran antara 20-40 cm panjang dan 5-10 cm garis pusat.  Buah berwarna hijau dan mempunyai 10 garisan bersegi tirus yang memanjang.

Varieti
Petola tempatan, Pin-Ann (hidbrid, San-C (hidbrid)

Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman petola segi dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Peria

3:41 AM


PANDUAN MENANAM PERIA

Peria atau nama saintifiknya Momordica charantia (L.) dari keluarga cucucrbitaceae. Asal usulnya tidak diketahui, tetapi kini ditanam hanya di kawasan beriklim torpika.  Buah-buah muda boleh dimasak dengan cara digoreng atau direbus untuk dijadikan masakan berkuah.  Kepahitan buah boleh dihilangkan denga cara merendam dalam air garam.
Komposisi makanan yang terdapat dalam peria ialah protin, karbohidrat, lemak, serabut, kalsium, besi, fosforus, kalium, natrium, karotena beta, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C dan niacin.

VARIETI
Terdapat 3 jenis tempatan yang biasa ditanam iaitu jenis buah panjang, jenis buah pendek dan jenis peria katak.  saiz buah adalah berbeza antara 8-35 cm panjang can 2-6 cm garis pusat.  Jenis buah panjang adalah popular dan mengeluarkan hasil sebanyak 25-30tan/hektar
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman peria dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 1 comments

Teknik Penanaman Lobak Putih

3:38 AMMENANAM LOBAK PUTIH

Nama Botani
Famili
:  Raphanus Sativus
:  Cruciferae

Merupakan salah satu sayuran jenis umbisi yang kaya dengan zat makanan.  Berasal dari Eropah, ia boleh ditanam di tanah tinggi atau tanah rendah. Pokok lobak putih hampir menyerupai pokok sawi bunga tetapi batangnya lebih pendek dan tepi daunnya berombak-ombak.  Pokok ini ditanam untuk mendapatkan isi akar tunjangnya iaitu lobak warna putih.  Bunga berwarna putih keunguan.  Ubinya berkeadaan bulat panjang dan berukuran lebih 20 cm.

Varieti
Terdapat dua jenis yang biasa ditanam, iaitu Jenis Cina dan Jenis Ming Ho.  Jenis Cina ditanam di tanah tinggi manakala jenis Ming Ho adalah jenis hibrid untuk tanah pamah, berumur pendek, umbisi besar, tempoh kutip hasil 45 hari selepas ditanam, panjang umbisi 25 cm dan kulit dan isinya halus.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman lobak putih dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Kobis

3:35 AM
KOBIS CINA, KOBIS BUNGA & KOBIS BULAT


KOBIS CINA:
Kobis Cina (Brassica campestris L.) adalah juga dikenali sebagai kobis panjang atau sawi putih.  Sayuran ini kaya dengan vitamin A, B, C dan zat-zat galian seperti kalsium dan besi.  Kobis cina termasuk dalam sayuran jenis 'Curicifer' yang dipercayai berasal dari negeri China.  Tanaman ini popular di kalangan pekebun-pekebun pada tanah tinggi dan tanah pamah/rendah.

Jenis:
Terdapat dua jenis yang biasa ditanam iaitu:-
1.      Jenis Tanah Tinggi (Brassica campestris vari. pekinensis):
Jenis ini mempunyai daun-daun yang panjang.  Apabila pokok besar, daun-daun muda akan membentuk bungkah yang padat.
 
2.      Jenis Tanah Pamah/Rendah (Brassica campestris var. chinensis):
Jenis ini mempunyai daun-daun yang pendek.  Daun-daunnya yang muda akan membentuk bungkah yang kurang padat dan kecil apabila pokok cukup besar.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman kobis dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Kangkung

3:33 AM


PANDUAN MENANAM KANGKUNG
PENGENALAN
Nama saintifik:  Ipomoea reptans Pior (kangkung darat) dan Ipomoea equatica Forsk (kangkung air).
1.      Kangkung tanah/darat
Jenis yang tumbuh di atas tanah atau batas yang mempunyai batang yang tegak ke atas dan daun yang panjang menirus.  Kebiasannya ditanam secara komersil.
 
Kangkung airJenis yang tumbuh di persekitaran berair seperti di kolam-kolam, parit atau tali air.  Pertumbuhan secara menjalar dengan daun berbentuk bujur.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman Kangkung dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Kailan

3:32 AM


PENANAMAN KAILAN

PENDAHULUAN
Kai Lan (Brassica alboglabra L.H. Bailey P daripada famili Crucifereae adalah sejenis sayuran berdaun hijau yang mengandungi vitamin B, B, C serta zat-zat galian seperti kalsium dan besi.  Tanaman ini merupakan salah satu daripada jenis sayur-sayuran yang mudah ditanam dan cepat mengeluarkan hasil.

JENIS
Terdapat dua jenis Kai Lan tempatan yang selalu ditanam iaitu Jenis berdaun rapuh dan Jenis berdaun lembut
 • Full White        
  tahan panas, buku pendek dan berdaun tebal serta berwarna hijau tua.
 • Kailan Tempatan
  Tahan panas dan berdaun tebal.
Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman kailan dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments

Teknik Penanaman Kekacang

3:31 AM


PANDUAN MENANAM KACANG
(Kacang Botor, Kacang Buncis, Kacang Panjang, Kacang Soya Hijau, Kacang Tanah)


RANTAIAN / PANDUAN MEMANAM:
Sila klik pada tajuk-tajuk di bawah ini:-
·         Panduan Menanam Kacang Botor (pdf)
·         Panduan Menanam Kacang Buncis (pdf)
·         Kacang Parang
·         Kacang Hijau (Wikipedia )
·         Mung Bean (English Wikipedia)
·         Panduan Menanam Kacang Tanah
·         Jenis Kekacang dari Wikipedia
·         Kacang Kelisa

Di dalam e-book ini, anda akan diberi tunjuk ajar secara terperinci untuk penanaman kacang panjang dari benih sehingga ke peringkat tuaian.


Jika berminat untuk mendapatkan senaskah e-book ini,sila email kepada kami DISINI atau anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lanjut di talian 05-8830644


Harga : RM5.00 Sahaja
Read On 0 comments
Department / Agency
MOA DOF DVS MARDI FAMA LKIMLPP Agrobank MADA KADA MPIB TEKUN TEKUN
______________________________________________
Pautan Berkaitan
_____________________________________________

Anda Petani Ke:


SMART mengharapkan LIKE anda

Powered By Blogger Widgets